Billigt bredband i Sverige

Publicerad 2016-02-14

PTS analyserar årligen prisutvecklingen på bredband för privatkunder. I år har Sverige det billigaste lägstapriset på fast bredband och näst lägsta priset på mobilt bredband i hela världen.

Sverige hade det billigaste lägstapriset av alla länderna i urvalet på fast bredband (minst 100 Mbit/s). Abonnemanget ifråga låg på 182 kr per månad. Detta innebär att Sverige har förbättrat sin position sedan 2014, då Japan var billigare. Sverige har med 145 kr per månad det näst lägsta priset internationellt sett på mobilabonnemang (fastprisabonnemang som innehåller en viss mängd telefoni, sms och minst 2 GB data per månad). Finland ligger här i topp.

Det billigaste erbjudandet för medelanvändare (minst 10 Gbyte per månad) på mobilt bredband som fristående tjänst, t.ex. till surfplattan, gick på 149 kr under 2015. Det placerar Sverige på en fjärdeplats vilket är en förbättring från året innan då vi hamnade på plats nio.

Liksom förra året har myndigheten också genomfört en rikstäckande studie av vad det kostar att fiberansluta en villa, och har tagit fram ett medianpris. Resultatet av studien visar att medianpriset på en anslutning som inkluderar arbete, utrustning, och avgifter är 19 700 kr.

Ta del av hela rapporten här.

All statistik från Post- och telestyrelsen finns tillgänglig på PTS statistikportal.