Enkla åtgärder för snabbare och bättre mobilt bredband!

Publicerad 2013-12-10

Är du inte nöjd med hastigheten eller stabiliteten på ditt mobila bredband? Då finns det vissa saker du som användare själv kan göra, för att förbättra din upplevelse. Nedan går vi igenom några åtgärder som kan vara värda att testa!

När ditt mobila bredband inte ger tillräcklig prestanda kan externa antenner förbättra mottagningsförmågan dramatiskt. Med en högre mottagningsförmåga får man också högre hastigheter och bättre stabilitet i uppkopplingen. Som användare av mobilt bredband finns det flera tekniska apparater att välja på som alla innehåller antenner med bättre mottagningsförmåga. Genom dessa kan du förbättra din upplevelse i  samband med att du surfar på nätet eller på annat sätt använder bredbandstjänster.

Nedan visas en bild där en inomhusantenn ansluts till ett USB-modem. Detta kan vara ett alternativ oavsett om man bor i flerbostadshus eller enfamiljshus. Ett annat alternativ är att ansluta inomhusantennen till en router med inbyggt modem.

En router är en elektronisk apparat som gör att flera datorer eller mobiler samtidigt kan använda samma interetabonnemang. Genom att dela upp internetanslutningen fungerar routern som en intern växel som skickar information vidare. Det finns trådlösa och trådbundna routrar. Trådlösa har en begränsad räckvidd och därför är placeringen viktig i bostaden. Till det trådlösa nätverket kan du ansluta en bärbar dator så att du kan surfa var som helst i din bostad  - men då krävs också ett trådlöst nätverkskort i datorn. En router kostar mellan 500-2500 kronor beroende på standard.

För boende i enfamiljshus kan du som användare förbättra kapacitet och täckning för ditt bredband genom att ansluta en utomhusantenn till en router eller ett modem. För att få en förstärkning som är optimal behöver du en antenn som är avsedd för din produkt och din operatör. Prata med din operatör eller med en antennspecialist så att du köper en antenn som passar just dina förutsättningar.

Ju bättre sikt det är till mobilmasten, desto bättre blir prestandan. Berg, byggnader och annat som är i vägen kan inverka negativt på signalen och försämra din täckning och kapacitet. Därför är det generellt bättre att placera antennerna så högt som möjligt. För boende i flerbostadshus placeras antennerna på taket på fastigheten. Bor man i villa/fritidshus är maststolpen till tv-antennen ett bra val för en riktad antenn. Inne i en stad där sikten inte är fri till basstationen kan en rundstrålande antenn vara ett bra alternativ.

Tyvärr finns ingen webbsida att gå till för att få reda på var landets 3g/4g-master finns och vilken operatör som använder dem. Istället får man som slutanvändare ringa sin operatör och fråga om adressen till närmaste basstation hos operatörens kundtjänst.

Du kan få hjälp att installera din antenn genom att vända dig till CANT, som är en branschförening för antenn- och kabel-tv-branschen. CANT är även huvudman för den märkesneutrala och kompetensbaserade CANT-certifieringen av tekniker och auktorisationen av företag som installerar och utför service.

I ett högst ovetenskapligt test testade Viktoria Arwinge, som till vardags arbetar på Post- och telestyrelsen, att ansluta en antenn för utomhusbruk till sin router i hemmet. Hon genomförde sedan två mätning av täckningen – en strax före antennanslutningen och en strax efter. Mätningen visade en täckning på 31% vid det första tillfället, respektive 81% vid det andra. Mätningarna genomfördes under samma förhållanden, med undantaget att en antenn anslöts före den sista mätningen. När täckningen blev bättre ökade också stabiliteten i uppkopplingen och även kapaciteten – särskilt uppströms.

Bilden högst upp på sidan visar hur Viktoria ansluter sin router till en utomhusantenn, som är avsedd att monteras på en husvägg och riktas mot den närmaste basstationen.