Mobil bredbandstäckning en het potatis

Publicerad 2013-10-11

Fler medier rapporterar hur kommuner runtom i Sverige själva kontrollerar operatörernas mobiltäckning, en fråga som även berör Bredbandsforums arbetsgrupp för Mobilt bredband i hela landet.

Johannes Adolfsson, it-strateg på borås stad och deltagare i Bredbandsforums arbetsgrupp för mobilt bredband i hela landet intervjuas i veckans utgåva av dagens samhälle angående de mätningar av mobiltäckning som kommunen genomfört:

– Täckningen är viktig eftersom vi har mycket verksamhet på landsbygden, men vad operatörerna lovar på sina hemsidor är fullkomligt irrelevant när vi ska upphandla mobila tjänster.

Själva mätningen sker med hjälp av kommunens egna sopbilar, som förses med mobiltelefoner och och den utrustning som syns på bilden här ovanför. Sedan samlas automatiskt mätdata in vid alla hus och stugor i kommunen. På så sätt kan man åstadkomma en mycket detaljerad och verklighetstrogen täckningskarta.

I Växjö kommun genomför man en motsvarande kartläggning för att se hur operatörernas täckningskartor stämmer överens med verkligheten:

– Vi vill först göra en kartläggning på hur läget verkligen är. Är det bättre eller sämre än vi tror, och sen utifrån det får vi ta initiativ till hur vi ska utveckla detta, säger centerpartisten Malin Adell Kind, ordförande i kommunstyrelsens samverkansråd.

Se inslaget från Smålandsnytt:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/sopbilar-avslojar-telebolagens-mobilbluff

Kommuner som hittills testat mobiltäckningen på det här viset är Borås, Ulricehamn, Tranemo, Umeå, Västerås, Uppvidinge, Växjö, Lessebo, Tingsryd, Nybro, Sölvesborg, Tjörn, Nordmaling, Robertsfors, Vännäs, Vindeln och Bjurholm.

Bredbandsforums arbetsgrupp för mobilt bredband i hela landet ska bland annat arbeta för att:

  • bidra till ökad kunskap, tillit och förståelse hos användarna om trådlösa bredbandstjänster och vilken kvalitet de kan erbjuda.
  • ge förslag på åtgärder för att öka de trådlösa nätens täckning och kapacitet, framför allt på landsbygden, för att uppnå de politiska målen och för att tillgodose allmänhetens ökade krav på tillgänglighet och kvalitet. 

Denna typ av mätningar kan vara en utmärkt metod för kartläggning och är något som gruppen kommer arbeta vidare med under hösten. Bland annat kan mätningen av signalstyrka kompletteras med mätningar av ned- och uppladdningshastighet via t ex Bredbandskollen.se.