Mobilsurfhastigheten ökat med 67% sedan 2013

Publicerad 2014-07-10

Den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data i mobiltelefoner har ökat från 7,1 Mbit/s till 11,8 Mbit/s under det senaste året, en ökning med hela 67%. Det visar en ny rapport från .SE baserad på mätningar gjorda med Bredbandskollen.

Rapporten visar också att hastigheten för mobilsurf varierar kraftigt beroende på vilken operatör och telefonmodell du har. Den största anledningen till den ökade mobilsurfhastigheten enligt .SE är att allt fler svenskar byter ut sina gamla 3G-telefoner till 4G-telefoner.

– Antalet 4G-telefoner i Sverige har exploderat det senaste året. När vi gjorde denna undersökning förra året var endast ett fåtal av de mest använda telefonerna 4G-telefoner. Nu har två av tre 4G-telefoner, vilket gör att skillnaden i hastighet är enorm – Sveriges 4G-nät är nämligen supersnabba, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen.

Rapporten baseras på mätningar gjorda med Bredbandskollen. Ett verktyg som hjälper bredbandskunder att utvärdera sin bredbandsuppkoppling.

Läs hela rapporten här