Ny lag ska göra bredbandsutbyggnaden billigare

Publicerad 2015-11-20

Regeringen lämnade igår över ett förslag till lagrådet som ska minska antalet onödiga grävjobb. Att på detta sätt sänka kostnaden för utbyggnad av fiber kan ta oss lite närmare målet att 90 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till 100 Mbit/s till år 2020.

Grävkostnader står för en mycket stor andel av den totala kostnaden för bredbandsutbyggnad. Regeringen har nu tagit fram ett lagförslag som siktar på att sänka kostnaderna för utbyggnad av fast och trådlöst bredband.

– Då gör vi det möjligt att slippa gräva i onödan. Och slippa det som vi kan skratta om: att det kommer en aktör och gräver upp en gata och någon månad senare kommer någon annan och gräver upp gatan igen, säger bostads- och IT-minister Mehmet Kaplan, till SVD.

Det nya lagförslaget innebär flera åtgärder för att minska kostnaderna genom att skapa möjligheter för samordning. Till exempel ska bredbandsbyggare få möjlighet att använda kanaler i förestående offentligt finansierade grävprojekt och även använda andra nätinnehavares, till exempel elbolags, fysiska infrastruktur.

Med andra ord blir den som äger kommunikationsnät eller andra typer av infrastruktur blir skyldiga att informera om när och var man ska gräva. Bredbandsbolagen har då rätt att samtidigt för att lägga ner fiber.

I förslaget föreslås en ny lag, Lagen om billigare utbyggnad av bredbandsnät, träda i kraft den 1 juli 2016.

Regeringen har tidigare avsatt 3,25 miljarder inom landsbygdsprogrammet för att bygga ut bredbandet på glesbygder fram till 2020.