Robusthetsgruppen bjöd upp till redundans på det andra arbetsgruppsmötet

Publicerad 2014-01-03

Eller åtminstone till ett andra arbetsgruppsmöte kombinerat med studiebesök. Den 28-29 november besökte Bredbandsforums Robusthetsgrupp Linköping och dess stadsnät Utsikt bredband.

På torsdagseftermiddagen besökte arbetsgruppen två villaområden i Linköping och fick möjlighet att se fiber förläggas på två olika sätt. I Vidingsjö visade Skanova hur de gräver ner fiber och i Hjulsbro visade stadsnätet Utsikt Bredband hur de lägger ner fiber genom så kallad spårfräsning. Däremellan besöktes även en av Skanovas större telestationer och fick i praktiken se hur sladdarna och dosorna där kommunikationen kopplas om mellan olika tekniker sker.

- Jag har ju läst om micro trenching, som är en avancerad metod för förläggning av kanalistationsrör för fiber i vägar eller trottoarer, och nu fick jag se hur det går till i verkligheten, det var häftigt och lärorikt, säger Annica Bergman som representerar PTS i arbetsgruppen.

 - Att i praktiken tillsammans se det som vi ofta pratar om på policynivå och få möjlighet att ställa frågor på plats var riktigt värdefullt. Sedan är det ju alltid häftigt med stora maskiner "in action", det går det ju inte att bortse ifrån, säger Kajsa Frisell som ansvarar för gruppen på Bredbandsforums kansli.

Under fredagsförmiddagen genomfördes arbetsgruppens andra arbetsgruppsmöte hos Tekniska verken. I en fikapaus visade Utsikt Bredband upp sina system för dokumentation av fibernät. Ett annat uppskattat inslag på mötet var att Ove Alm, vd på Skanova och deltagare i arbetsgruppen, berättade om hur tunnelbranden i Stockholm och den senaste tidens stormar påverkat Skanovas nät.

- Att genomföra ett av mötena i kombination med lärorika studiebesök hjälpte oss till större förståelse för vårt uppdrag och ett ökat förtroende för varandra, säger Annica Bergman.