Stark utveckling i fiber

Publicerad 2013-03-19

Fiberutbyggnaden fortsätter i Sverige, vilket innebär att fler personer kan få en internetuppkoppling om 100 Mbit/s. Fiberutbyggnaden ger dessutom kraft åt den nya generationens trådlösa bredband, 4G. Det visar PTS bredbandskartläggning.

Tack vare en stark fiberutbyggnad har nästan 55 procent av alla hushåll och företag möjlighet att kunna få bredband med minst 100 Mbit/s. Det är en ökning med nästan fem procentenheter jämfört med oktober 2011. Utvecklingen förstärks av en kraftig kundefterfrågan där, i nuläget, strax under 50 procent av användarna valt att abonnera på ett abonnemang om minst 100 Mbit/s.

Kopplat till utbyggnaden av fiber är även den starka utvecklingen av trådlöst bredband. I oktober 2012 hade över 90 procent av hushållen och företagen i Sverige tillgång till trådlöst bredband via 4G. Detta kan jämföras med oktober 2011 då andelen uppgick till under 50 procent. Den snabbaste utvecklingen av 4G finns på landsbygden. Där har i nuläget över 80 procent tillgång till bredband via 4G i hemmet eller på jobbet, jämfört med 10 procent i oktober 2011. De trådlösa näten har dock inte bara fått bättre täckning, de erbjuder också bättre kapacitet. Genomsnittshastigheten för 4G uppgår till ca 20 Mbit/s, vilket är jämförbart med de snabbaste abonnemangen via telejacket (xDSL).

Hela kartläggningen kan läsas här