Sunne kommun vinnare av European Broadband Award 2018

Publicerad 2018-11-21

Måndagen den 19 november stod det klart att Sunne kommun vann European broadband Award - ett årligt pris som Europeiska kommissionen delar ut för att uppmärksamma de bästa digitala infrastrukturprojekten i Europa.

Telia och Sunne kommuns samarbetsprojekt ”Hjärta Sunne” – om att göra Sunne till Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun – tog hem första pris vid årets European Broadband Awards. Det är en årlig gala i Bryssel där EU-kommissionen prisar Europas bästa bredbandsprojekt.

I juni 2017 presenterade Sunne kommun sin ambition att bli Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun, 31 januari 2019. Men att vara ”digitalt framtidssäkrad” handlar inte bara om teknik. Det handlar om människor också. Många äldre lever i ett digitalt utanförskap – vilket innebär att de saknar kunskapen, motivationen och tekniken för att ta del av digitaliseringens möjligheter. Därför lanserades ”Mer Digital” på plats i Sunne – Telias utbildningsprogram där skolungdomar lär äldre att bli mer digitala. Forskare från Högskolan i Skövde har konstaterat att utbildningen är ett kraftfullt verktyg för att bryta det digitala utanförskapet bland äldre. 100-tals ideella timmar har lagts ner i samarbetet mellan kommunen och fiberföreningarna i Sunne.

Har man frågor om projektet kan man kontakta Kristina Lundberg på Sunne kommun:

Kristina Lundberg
Näringslivsutvecklare, Sunne kommun
0565-164 04, 0730-703 254
kristina.lundberg@sunne.se