Du undersöker enklast hur snabbt ditt bredband är med hjälp av ett bredbandstest. Ett sådant test kan du snabbt och enkelt göra på Bredbandskollen, som är ett kostnadsfritt verktyg utvecklat av Internetstiftelsen.
Tips för dig som genomför ett bredbandstest
- Undvik att ladda ned stora och tunga filer, de tar upp bandbredd när du ska göra ditt bredbandstest. Det är inte helt säkert att nedladdningen av filerna skulle påverka mätresultatet i slutändan, men genom att undvika nedladdnignen är du ändå på den säkra sidan. Exempel på stora och tunga filer är de som kommer när du använder fildelningsprogram och streamingtjänster.
- Har ditt bedband en överföringshastighet som överstiger 150 Mbit/s bör du göra testet i en webbläsare som inte är Chrome. Annars ställs du inför risken att få missvisande resultat. Chrome har nämligen inbyggda Flashspelare som ofta ställer till det för bredbandstesterna.
- När du har gjort bredbandstestet bör du undersöka hur snabbt det nu går att ladda ner och upp filer via bredbandet. Tänk på att nedladdning av filer går snabbare än uppladdning.
Faktorer som påverkar hastigheten
Eftersom den teoretiska hastigheten för ditt bredband bara fungerar i optimala förhållanden når bredbandet nästan aldrig den hastigheten. Bredbandsleverentörerna brukar därför i stället ange hastigheterna som kan förväntas av de olika bredbandslösningarna, också de hastigheter som ibland heller inte nås.
Hastigheten kan påverkas av dessa faktorer
- Tjocka väggar av exempelvis betong eller sten
- Om man befinner sig i en källarvåning
- Mycket skog och höga byggnader
- Långt avstånd från masten
Även ADSL-användare kan drabbas av sämre hastigheter
ADSL ska vara en mer pålitlig bredbandslösning. Men även om du har den typen av bredband kan du drabbas av sämre hastighet.
Det kan bero på
- Att du bor långt från telestationen
- Dåliga telefonledningar
- Långsamt wifi
På vår sida om ADSL-bredband kan du läsa mer.